Északi Támpont

Történeteinktől jobb lesz a világ.

Fődíjat nyertünk a Bujtor István Filmfesztiválon

2017. augusztus 08. 10:49 - Karmak

telefono_stab.jpg

Négy fődíj és két különdíj született a nyolcadik alkalommal megrendezett Bujtor István Filmfesztiválon a hétvégén. Balatonszemesen, Bujtor szülőhelyén, a Latinovits Zoltán Művelődési Házban folyamatosan váltották egymást a nézők, akik összesen 38 versenyfilmet és két kiemelt fesztiválfilmet kísérhettek figyelemmel.

bujtor_feszt.pngA filmfesztivál három kategóriája szándékosan tág kereteket biztosított az alkotóknak és a filmgyártó cégeknek. Bujtor István szellemisége, elsősorban a krimi és a humor, valamint testvére, Latinovits Zoltán emléke előtt is adózva a költészet által nyújtott érzelmi és értelmi kiindulópont volt az elsődleges a benevezett filmek esetében. A zsűri elnöke Lutter Imre médiaszakember, előadóművész volt, mellette Kiss László rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) elnökségi tagja foglaltak helyet az ítészek sorában. A zsűri végül 4 fődíjat osztott ki. 

bujtor_dij_2017.jpg

Kisjátékfilm kategóriában Chilton Flóra Telefonok filmsorozatának Célkeresztben című rövidfilmjét méltatta elsőként a zsűri. Az Északi Támpont Közhasznú Egyesület és az Életrevaló Egyesület amatőr fiataljainak közreműködésével készült film egy iskolai osztályba új tanulóként érkező lány történetén keresztül, a mobiltelefonon tárolt érzékeny információkból fakadó veszélyekre kívánta felhívni a figyelmet, középpontban a közösségi média hatásaival és egy telefon révén elkövetett bűncselekménnyel.

 Részlet a zsűri szöveges értékeléséből:

Ugyancsak fődíjban részesült Aracsi Norbert: Remember me/Emlékezz rám című, angol nyelven forgatott egyszereplős kisjátékfilmje, amelynek főszereplője a Kovács Molnár József színművész által megformált főhős, aki halott apjának hamvaival és a múlt kísértéseivel vág neki a végső búcsúnak. A film egyébként a közelmúltban a dublini Elevation Indie Film Awards-on is díjazott lett.

Versfilm kategóriában Kató Hajnalka filmje lett a legjobb, amely Rakovszky Zsuzsa: Egyirányú utca című versét dolgozta fel etűd formájában, érzékletes képekkel, jól kigondolt dramaturgiával.

Az animációs filmek között Helstáb Martin: Hurut című alkotása nyert, amely már a témájával is rendhagyó volt: a hurutos megbetegedés szenvedéseit mutatta meg rendkívül humoros és ironikus módon, az emberi test fázisainak groteszk ábrázolásával.

Különdíjat kapott Boros Ferenc és Horváth Zoltán: „a szendiszűcs” című két éven át fogatott dokumentumfilmjéért, valamint Réti Dániel, Reményik Sándor: Mindenki megy című versének filmes feldolgozásáért.

Balatonszemes Község Önkormányzata, a Latinovits Emlékmű Alapítvány, a és a Magyar Versmondók Egyesülete a rendezvénynek is otthont adó társszervező, a Latinovits Művelődési Házzal karöltve megemlékezett a balatonszemesi származású, Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer saját életművéről is, emellett a Bujtor Filmfesztivál adott helyet a Dark bet című kísérleti kriminek, amelynek díszvendége Goztola Krisztina színművész, a film női főszereplője volt, valamint Czigóth Sándor Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén című ismeretterjesztő filmjének is. A vetített alkotásokról Lutter Imre beszélgetett a készítőkkel. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Forrás: Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum

süti beállítások módosítása