Északi Támpont

Történeteinktől jobb lesz a világ.

Újra miénk a Faludi Szemle dokumentumfilm fődíja

2017. január 26. 12:05 - Karmak

A XX. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén a dokumentumfilm kategória 1. helyezését az Északi Támpont Egyesület által bemutatott Karmák filmsorozat Józan Babák című epizódja nyerte el.

20161119_230449-2.jpgRöviden a filmről: Magyarországon nincs olyan egészségügyi- és szociális szolgáltatás, amely arra szakosodott, hogy gyermekvárás közben vagy szülés utáni szerhasználó nőkkel foglalkozik. Nincs tananyag, nincs protokoll, nincsenek ilyen közösségek. Ugyanakkor Magyarországon évente százas nagyságrendű problémás kábítószer-használó nő lesz várandós, nem-problémás kábítószer-használat pedig legalább ezres nagyságrendű várandós nővel fordul elő. A Józan Babák az egyedüli olyan klub, amely ezeknek a nőknek ellátást nyújt. Ide bárki, bármikor betoppanhat és segítséget kérhet. Az itt dolgozók szerint egy ilyen súlyos problémát – hogy mialatt valaki gyereket vár és közben komolyabb drogot használ – sokkal könnyebben mond el az érintett egy anonim sorstárs-segítői szituációban. Ez egy nagyon fontos bizalmi kérdés, ezért a Józan Babáknál arra törekednek, hogy a lehető leginkább barátságos, nyugodt környezetet teremtsék meg az ide betérő anyák és gyermekeik számára. 

A díjazott epizód Bíró Bori, Soós Csaba, Gelencsér Ákos és Tóth Bálint munkája. Az elismerést ezúton is köszönjük!

Előzőleg 2014-ben vehettük át ugyanezt a díjat, akkor a Karmák című filmsorozatnak a Pintér családot bemutató epizódjáért.

Dátum: 2016. 11. 19.

süti beállítások módosítása