Északi Támpont

Történeteinktől jobb lesz a világ.

A „Miért nem?“ című sorozatunk is megkapta a Fenntarthatósági Sajtódíjat

2016. szeptember 25. 20:00 - Karmak

nagylatoszog.jpgChristopher Mattheisen a Telekom vezérigazgatója Tóth Bálinttal és Nagy Andrással (Északi Támpont)
  • A Fenntarthatósági Médiaklub és a Magyar Telekom közös sajtódíját a 9. Fenntarthatósági Napon adta át Christopher Mattheisen a Telekom vezérigazgatója 2016. szeptember 24-én
  • A pályázatra 32 újságíró 62 pályaművet adott be
  • A díjazottak között olyan témakörök vannak, mint a fenntartható terület-hasznosítás, az összetartó közösségek és a digitális oktatás

2016. szeptember 24-én a budapesti Akvárium Klubban megrendezett 9. Fenntarthatósági Napon ismételten átvehettük a Fenntarthatósági Sajtódíjat. 2015-ben ugyanezt a díjat a Karmák - Józan Babák című epizódjával nyertük el.

A Fenntarthatósági Médiaklub és a Magyar Telekom 5. alkalommal hirdette meg közös pályázatát három kategóriában, amelyre 32 újságíró 62 pályaművet adott be. A szakmai zsűri a „Nagylátószög” kategóriában Nagy András rendező és Tóth Bálint gyártásvezető az Index2/ Indavideo-n megjelent Miért nem / A gyalogakác című videóját, az „Alulnézet” kategóriában Belicza Bea a 24.hu-n publikált Összefogásból ötös – abból főznek, ami van című pályaművét, az „e-világ” kategóriában pedig Pintér Mónika digitális oktatásról szóló Origo.hu-n megjelent cikksorozatát ítélte idén a legjobbnak.

A Fenntarthatósági Médiaklub (amelynek tagjai a TV2, az RTL Klub, a Ringier Axel Springer, a CEMP, a Central Médiacsoport, a Forbes, az Origo, a Mediaworks, és a ClassFM) és a Telekom azokat az újságírókat díjazta, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt egy évben a környezeti problémák, a társadalmi, az esélyegyenlőségi kérdések, a személyes vagy közösséget érintő sorsfordító és példa értékű történetek feldolgozásában.

A pályaműveket idén is a Fenntarthatósági Média Klub tagjaiból és a Telekom munkatársaiból álló szakmai zsűri bírálta el. Idén a „Nagylátószög” kategóriában társadalmi, környezeti, gazdasági jelenségekről szóló, zöld innovációs és edukációs összeállításokkal lehetett pályázni. A kategória győzelmet a "Miért nem / A gyalogakác" című videónk kapta, amely először az Index2-őn és az Indavideón jelent meg.

A kisfilmben egy borsodi kis Tisza melletti település, Tiszatarján hullámtérének átalakítását mutatjuk be. A WWF Magyarország segítségével a projekt számos társadalmi és gazdasági problémára adott választ: a település egyrészt pénzt takarított meg a kitermelt akác fűtési célú felhasználásával. A kitermelés helyének hasznosításával bevételt is tudnak termelni, mivel legelőt, illetve energia-növény termőhelyet alakítottak ki rajta. A klímaváltozás hatásaival és az árvizekkel szemben is ellenállóbbá tették a környezetet, és munkahelyet teremtettek. A tiszatarjáni kezdeményezés mintául szolgálhat a hasonló gondokkal küzdő kistelepülések számára is. Ahogy a tudósítás címében az alkotók maguk is felteszik a kérdést: Miért nem csinálja mindenki úgy, mint ott?


Christopher Mattheisen, Nagy András, Tóth Bálint, Belicza Bea képviseletében Tracey Wheatley, Pintér Mónika, Szomolányi Katalin a Magyar Telekom Vállalati Fenntarthatósági Központjának vezetője és a pályázat egyik zsűritagja, György Bence, az Origo.hu főszerkesztője (Fenntarthatósági Médiaklub tag), a pályázat egyik zsűritagja
süti beállítások módosítása