Északi Támpont

Történeteinktől jobb lesz a világ.

Nagydíjat nyertünk a Magyar Speciális Független Filmszemlén

2016. augusztus 26. 13:37 - Karmak

specialis_film_szemle2.jpg

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Egyesületünk nyerte el az "Arcaink Nagydíjat" az I. Magyar Speciális Független Filmszemlén.

Az I. Magyar Speciális Független Filmszemle 2015. október 8.-án került megrendezésre Budapesten, az Eötvös10 Közösségi- és Kulturális Színtérben. A rendezvényre 42 film érkezett, 7 óra játékidőben, amit előzsűri válogatott az így is 6 órát meghaladó 35 filmből álló vetítési programba. A pályaműveket értelmi fogyatékossággal élő speciális filmesek, pszichiátriai- és szenvedélybetegek alkotók, valamint civil függetlenfilmesek küldték a Filmszemlére. Számszerűsítve a fogyatékos emberek munkái kerültek többségbe, nem sokkal előzve meg a civil filmesek sérültek világáról szóló filmjeit.  Az alkotások rendkívül széles skálán helyezkedtek el mind a téma megközelítések, mind pedig a megvalósítások terén. Főként portré-, dokumentumfilmek uralták a mezőnyt, de láthattunk kisjáték-, kísérleti- és animációs filmeket is. 

specialis_film_szemle.jpgA zsűrit Dr. Radványi Katalin ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, tanszéki csoportvezető főiskolai tanára, Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes művész és Kulcsár Tamás filmrendező, Egyesületünk (MSMKE) alapító tagja alkotta.

A Magyar Speciális Független Filmszemlét Szedlacsek Emília, az EMMI Közösségi Művelődési és Művészeti Osztályának főosztályvezetője nyitotta meg, majd Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. nemzetközi részlegének igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

A délutáni díjátadón, megtisztelve a rendezvényt Törőcsik Mari a Nemzet Színésze is megjelent, aki szintén köszöntötte a rendezvény közönségét. A szemle nagydíjait megosztva egyenértékűen ítélte oda egy sérült és egy civil filmesnek, vagy alkotó közösségnek, valamint több egyéni különdíjat osztott ki az arra érdemes alkotásokért.

 Dátum: 2015. 10. 10.

 

süti beállítások módosítása