Északi Támpont

Történeteinktől jobb lesz a világ.

Karmák - Józan Babák

2016. augusztus 25. 10:48 - Karmak


„Alapvető probléma, hogy ha elhangzik, hogy valaki droghasználóként gyermeket vár, mindenki azt mondja, hogy jajúristen mi lesz ebből. Általában egy kismama pont nem ezt szeretné hallani” – magyarázza Oberth József, a Józan Babák Klub egyik munkatársa.

Magyarországon nincs olyan egészségügyi- és szociális szolgáltatás, amely arra szakosodott, hogy gyermekvárás közben vagy szülés utáni szerhasználó nőkkel foglalkozik. Nincs tananyag, nincs protokoll, nincsenek ilyen közösségek. Ugyanakkor Magyarországon évente százas nagyságrendű problémás kábítószer-használó nő lesz várandós, nem-problémás kábítószer-használat pedig legalább ezres nagyságrendű várandós nővel fordul elő.

A Józan Babák az egyedüli olyan klub, amely ezeknek a nőknek ellátást nyújt. Ide bárki, bármikor betoppanhat és segítséget kérhet. Az itt dolgozók szerint egy ilyes súlyos problémát – hogy mialatt valaki gyereket vár és közben komolyabb drogot használ – sokkal könnyebben mond el az érintett egy anonim sorstárs-segítői szituációban. Ez egy nagyon fontos bizalmi kérdés, ezért a Józan Babáknál arra törekednek, hogy a lehető leginkább barátságos, nyugodt környezetet teremtsék meg az ide betérő anyák és gyermekeik számára.

„Az első olyan gondolatom, hogy le kell állnom, pontosan a szülinapomon volt, akkor voltam 4 hónapos terhes, megmozdult a pocakomban. Akkor kezdtem el keresgélni, hogy kell valaki, aki segít”. A 22 éves Petra 6 éven keresztül volt drogfüggő, prostituáltként dolgozott. Mikor eldöntötte, hogy soha többet nem akarja ezt az utat választani, a Józan Babák segítségével elvonóra, majd anyaotthonba ment és életet adott kislányának, Viktóriának.

„Befurakodott az életembe, igazából nem is akartam őt. Abból a helyzetből, amiből én már nem láttam kiutat, sőt, igazából fel is adtam az egészet, ő hozott helyre. Más lett a gondolkodásom, a vágyaim, újra élni akarok, vannak céljaim.”

Dátum: 2015. 03. 20. 

süti beállítások módosítása