Északi Támpont

Történeteinktől jobb lesz a világ.

Karmák - Egy katasztrófa miatt elszegényedett ember története (1. rész)

2016. augusztus 24. 16:53 - Karmak


2011 őszén immár hetedik alkalommal kerül sor Csíkszeredában a FILM.DOK dokumentumfilm-fesztiválra. A filmes seregszemle a teljes Kárpát-medencéből válogatta össze a filmes alkotásokat. A szervezők célja, hogy a jövőben ez a fesztivál legyen a Keletről érkező dokumentumfilmek fordítókorongja Európa felé. A Karmák - Hétköznapi Hősök című filmsorozat első epizódja - ,melyet Nagy András forgatott a devecseri katasztrófa “hőseiről” - is bekerült a fesztivál versenyprogramjába.

Januárban Orsós Ervin és a Flare Beás együttes történetével vette kezdetét Karmák címmel elkészített filmsorozatunk. Tavaly októberben Devecser és Kolontár térségét csaknem egymillió köbméter vörösiszap öntötte el. Ez volt Magyarország eddigi legsúlyosabb környezeti katasztrófája. A pusztító iszapáradat tíz ember halálát okozta, százakat nincstelenné tett. Életek munkája veszett oda percek alatt. Lakhatatlanná vált házakat, megmérgezett folyót, örökre terméketlenné lett földeket láttunk. Mintha a Marson járnánk. Nehéz volt elképzelni, hogy folyt ott az élet azelőtt. A helyiek viszont nem veszítették el a reményt. Sok segítséget kaptak másoktól és sokat segítettek egymásnak is.

A Fláre Beás együttes énekese, Orsós Tibi, a romatelepen lakott. Ez a város legalacsonyabban fekvő része, ezt érte el először a vörös ár. Tibi épp egy utcával feljebb lakó unokatestvérénél, a gitáros Ervinnél tartózkodott, amikor a katasztrófa bekövetkezett. Amikor hallották a zajt, a telepre rohantak, hogy a segítsék kimenteni a gyerekeket. A menekülő embereknek Ervin adott ruhát is, saját szekrényéből, amíg az ki nem ürült. Tibi házát elöntötte az iszap. Most albérletben lakik, amit a Máltai Szeretetszolgálat fizet. Ervinnek szerencséje volt: az ár háza kerítésénél megállt.

A katasztrófa hihetetlen összefogást hozott: lakóhelyükért, a menekülésért együtt küzdöttek magyarok, cigányok. Vállvetve. Azóta a veszély elmúlt, a szegénység viszont megmaradt. A vörösre színeződött házfalak szomorú mementóként mutatják, meddig csapott fel az iszap.

 

Az emlékek erősek: a devecseriek azóta is minden módon próbálnak egymásnak segíteni. Ki mivel tud, azzal. Orsósék és a Fláre Beás például zenével. Azt mondják: a zene meggyógyítja a lelket, segít az embereknek abban, hogy felejtsenek. Van, miből adjanak, tehát gazdagok. Még ha szegények is.

Dátum: 2011. 08. 24.

süti beállítások módosítása