Északi Támpont

Történeteinktől jobb lesz a világ.

Az Ergométeres Európa-bajnokságon jártunk

2017. február 19. 12:38 - Karmak

A versenyre már több mint 1800 sportoló nevezett 27 országból és az idén Február 4-én Párizsban kerül megrendezésre a Charléty Stadionban. A verseny gyakorlatilag evező gépeken zajlik és a gép egy hatalmas kijelzőn mozgat egy virtuális hajót. Ezek a hajók egymás mellett haladnak, pont mint az igaziak a vízen és az nyer akinek a hajója előbb beér a célba.

Az Északi Támpont operatőre az indulástól az érkezésig kísérte a Magyar para sportoló csapatot és közben filmezett és fotózott. Ebből az anyagból tettünk most közzé egy kis összeállítást, a mozgó képekkel pedig a 2017-ben megjelenő egyik Karmák epizódban találkozhattok.

Idén nevelőotthonokba is fogunk forgatni

2017. január 26. 16:07 - Karmak

aranyanyu_20142017-01-26-15h45m43s243.png

2017-ben az Életrevaló Alapítvány felkérésének eleget téve, két budapesti nevelőotthon lakóinak az aktív közreműködésével elkészülő kisfilmet fogunk leforgatni. A filmrendezői posztra Chilton Flórát az Ernelláék Farkaséknál című - Karlovy Varyban Kristály Glóbusszal díjazott - film egyik alkotóját delegáltuk, de rajta kívül egyesületünk biztosítja a projekthez az operatőrt, a gyártásvezetőt, a vágót illetve a filmforgatáshoz szükséges technikai eszközök jelentős részét is.

Bízunk benne, hogy munkánk eredményeként az intézet lakóinak nyújtott tartalmas szabadidő eltöltése és ismereteik körének bővítése mellett a nevelőotthonok világát nem ismerő nézők számára is izgalmas filmeket tudunk közösen elkészíteni.

Dátum: 2017. 01. 26.

2017-ben leszünk 20 évesek

2017. január 26. 15:07 - Karmak

19_ete.jpg

Az Északi Támpont 2016-ban ünnepelte működésének a 19. évfordulóját. Ezúton is nagyon köszönjük minden személynek, szervezetnek, intézménynek és vállalatnak a részvételét akik már eddig is a segítségünkre voltak és szeretettel várjuk azokat akik 2017-ben, tehát a 20.-évtől kívánnak a szerepvállalásunkba bekapcsolódni.

Dátum: 2016. 12. 30.

Mozivá alakítottuk át a nappali melegedőt

2017. január 26. 14:02 - Karmak

melegedo.jpg

Fontos számunkra, hogy társadalmi célú filmjeink a megszokottól eltérő közönség előtt és színtereken is megjelenjenek.

December 8.-án Józan Babák vetítést tartottunk a BMSZKI Könyves Nappali Centrumában "Kérem vissza az életem!" címmel megrendezett konferencián. Az rendezvény látogatói elsősorban diákok, szociális munkások és hajléktalanok voltak. 

Dátum: 2016. 12. 08.

Megvan 2017 egyik új Karmák hőse

2017. január 26. 12:27 - Karmak

foto.jpg

A 2017-ben megjelenő egyik új Karmák epizód főhőse végzettsége szerint pedagógus, hittanár, szociálpedagógus. Azért esett éppen rá a választásunk mert nagyon nagy szeretettel, empátiával és odaadással végzi a munkáját. Sérült emberekkel dolgozik nap mint nap, és nem csak a munkáját végzi, hanem segíti, támogatja, beragyogja ezeknek az embereknek az életét. Szereti a gondozottakat. A saját szabadidejét is odaáldozva felkészíti őket versenyekre, elkíséri őket és a háttérben szorít azoknak, akiknek nincs más, aki drukkoljon értük. 

Tovább

Újra miénk a Faludi Szemle dokumentumfilm fődíja

2017. január 26. 12:05 - Karmak

A XX. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén a dokumentumfilm kategória 1. helyezését az Északi Támpont Egyesület által bemutatott Karmák filmsorozat Józan Babák című epizódja nyerte el.

20161119_230449-2.jpgRöviden a filmről: Magyarországon nincs olyan egészségügyi- és szociális szolgáltatás, amely arra szakosodott, hogy gyermekvárás közben vagy szülés utáni szerhasználó nőkkel foglalkozik. Nincs tananyag, nincs protokoll, nincsenek ilyen közösségek. Ugyanakkor Magyarországon évente százas nagyságrendű problémás kábítószer-használó nő lesz várandós, nem-problémás kábítószer-használat pedig legalább ezres nagyságrendű várandós nővel fordul elő. A Józan Babák az egyedüli olyan klub, amely ezeknek a nőknek ellátást nyújt. Ide bárki, bármikor betoppanhat és segítséget kérhet. Az itt dolgozók szerint egy ilyen súlyos problémát – hogy mialatt valaki gyereket vár és közben komolyabb drogot használ – sokkal könnyebben mond el az érintett egy anonim sorstárs-segítői szituációban. Ez egy nagyon fontos bizalmi kérdés, ezért a Józan Babáknál arra törekednek, hogy a lehető leginkább barátságos, nyugodt környezetet teremtsék meg az ide betérő anyák és gyermekeik számára. 

Tovább

Szövetség az Ifjúságért "A legjobb promóciós film."

2017. január 26. 11:52 - Karmak

A Speciális Filmszemlén "A legjobb promóciós film"  különdíját nyert el az ALDI Élelmiszer Bt-vel és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézettel közösen Szövetség az Ifjúságért címmel meghirdetett pályázatunk egyik győztesét a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületet bemutató kisfilmünk. 

A díj különlegessége, hogy itt tulajdonképpen a zsűri tagjai egy újszerűen csomagolt pályázati beszámolót részesítettek elismerésben.

20161027_180740-2.jpg

Rövid ismertető a Szövetség az Ifjúságért Programról:

2010-15 között a Szövetség az Ifjúságért Program által nyújtott támogatásra összesen 316 db I. körös pályázat érkezett be.

A program során az ország valamennyi régiójából a pályázók cca. 14%-át vagyis 45 civil szervezetet tudtunk támogatni. Részükre összesen 17.496.000 Ft támogatás került kiosztásra.

A 45 szervezetből 3 szervezet két alkalommal és másik 3 szervezet három alkalommal részesült már támogatásban. A legalacsonyabb támogatási összeg 200.000 Ft, a legmagasabb pedig 750.000 Ft volt. Az egy szervezetre jutó átlagos támogatás 388.800 Ft-volt. A teljes program során a támogatott civil szervezetek szakmai beszámolói szerint összesen 15.098 főt ért el közvetlenül a program.

Dátum: 2016. 10. 27.

A „Miért nem?“ című sorozatunk is megkapta a Fenntarthatósági Sajtódíjat

2016. szeptember 25. 20:00 - Karmak

nagylatoszog.jpgChristopher Mattheisen a Telekom vezérigazgatója Tóth Bálinttal és Nagy Andrással (Északi Támpont)
  • A Fenntarthatósági Médiaklub és a Magyar Telekom közös sajtódíját a 9. Fenntarthatósági Napon adta át Christopher Mattheisen a Telekom vezérigazgatója 2016. szeptember 24-én
  • A pályázatra 32 újságíró 62 pályaművet adott be
  • A díjazottak között olyan témakörök vannak, mint a fenntartható terület-hasznosítás, az összetartó közösségek és a digitális oktatás

2016. szeptember 24-én a budapesti Akvárium Klubban megrendezett 9. Fenntarthatósági Napon ismételten átvehettük a Fenntarthatósági Sajtódíjat. 2015-ben ugyanezt a díjat a Karmák - Józan Babák című epizódjával nyertük el.

A Fenntarthatósági Médiaklub és a Magyar Telekom 5. alkalommal hirdette meg közös pályázatát három kategóriában, amelyre 32 újságíró 62 pályaművet adott be. A szakmai zsűri a „Nagylátószög” kategóriában Nagy András rendező és Tóth Bálint gyártásvezető az Index2/ Indavideo-n megjelent Miért nem / A gyalogakác című videóját, az „Alulnézet” kategóriában Belicza Bea a 24.hu-n publikált Összefogásból ötös – abból főznek, ami van című pályaművét, az „e-világ” kategóriában pedig Pintér Mónika digitális oktatásról szóló Origo.hu-n megjelent cikksorozatát ítélte idén a legjobbnak.

A Fenntarthatósági Médiaklub (amelynek tagjai a TV2, az RTL Klub, a Ringier Axel Springer, a CEMP, a Central Médiacsoport, a Forbes, az Origo, a Mediaworks, és a ClassFM) és a Telekom azokat az újságírókat díjazta, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt egy évben a környezeti problémák, a társadalmi, az esélyegyenlőségi kérdések, a személyes vagy közösséget érintő sorsfordító és példa értékű történetek feldolgozásában.

Tovább